Asset Publisher
OCHRONA GATUNKOWA
chrona gatunkowa dotyczy najcenniejszych, unikatowych i rzadkich przedstawicieli flory i fauny. W Polsce ochroną ścisłą objętych jest 584 gatunków roślin, 90 gatunków grzybów i 732 gatunków zwierząt. 65 proc. gatunków dzikiej flory i fauny Polski to gatunki leśne.
Ochrona gatunkowa dotyczy najcenniejszych, unikatowych i rzadkich przedstawicieli flory i fauny. W Polsce ochroną ścisłą objętych jest 584 gatunków roślin, 90 gatunków grzybów i 732 gatunków zwierząt. 65 proc. gatunków dzikiej flory i fauny Polski to gatunki leśne.
Na terenie Nadleśnictwa Złotoryja stwierdzono występowanie 64 gatunków roślin naczyniowych rzadkich i zagrożonych oraz objętych ochroną gatunkową, z czego 14 ochroną częściową, a 45 ścisłą. Ponadto 12 gatunków mszaków, z czego 9 objętych ochroną częściową, a 3 ścisłą. Wśród roślin naczyniowych odnotowano 43 gatunków wpisanych do Polskiej Czerwonej Listy Roślin (2006), Polskiej Czerwonej Księgi Roślin (2001) lub zagrożonych w skali Dolnego Śląska.
Do najcenniejszych gatunków roślin zaliczyć można m.in.:
- obuwik pospolity Cypripedium calceolus
- buławnik wielkokwiatowy Cephalanthera damasonium
- buławnik mieczolistny Cephalanthera longifolia
- kukułka szerokolistna Dactylorhiza majalis
- kruszczyk rdzawoczerwony Epipactis atrorubens
- gółka długoostrogowa Gymnadenia conopsea
- lilia złotogłów Lilium martagon
- włosocień delikatny Trichomanes speciosum
- cis pospolity Taxus baccata
- bagno zwyczajne Ledum palustre
- wawrzynek wilczełyko Daphne mezerum
- czosnek niedźwiedzi Allium ursinum
Do gatunków chronionych zwierząt występujących na terenie Nadleśnictwa Złotoryja należą m.in.
- ssaki: bóbr europejski Castor fiber, gacek brunatny Plecotus auritus, gronostaj Mustela erminea, mopek Barbastella barbastellus, nocek duży Myotis myotis,nocek Bechsteina Myotis bechsteini,popielica Glis glis, wydra europejska Lutra Lutra, wilk Canis lapus
- ptaki: bielik Haliaeetus albicilla, bocian czarny Ciconia nigra, derkacz Crex crex, dzięcioł czarny Dryocopus Martusi, dzięcioł zielonosiwy Picus canus, jastrząb Accipiter gentili, kobuz Falco subbuteo, krogulec Accipiter nisus, lelek Caprimulgus europaeus, lerka Lullula arboreta, przepiórka Coturnix coturnix, puchacz Bubo Bubo, rybołów Pandion haliaetus, sóweczka Glaucidium passerinum, włochatka Aegolius funereus, zimorodek Alcedo atthis, żuraw Grus grus
- płazy: kumak nizinny Bombina bombina, ropucha szara Bufo bufo, ropucha zielona
Bufo viridis, rzekotka drzewna Hyla arboreta, salamandra plamista Salamandra salamandra, traszka grzebieniasta Triturus cristatus, traszka zwyczajna Triturus vulgaris, traszka alpejska Triturus alpestris, żaba moczarowa Rana arvalis, żaba wodna Rana esculanta, żaba „zielona" Rana esculenta complex, żaba trawna Rana temporaria
- gady:gniewosz plamisty Coronella austriaca, jaszczurka żyworodna Lacerta vivipara, jaszczurka zwinka Lacerta agilis, padalec zwyczajny Angius fragilis, zaskroniec zwyczajny Natrix natrix, żmija zygzakowata Vipera Berus
- bezkręgowce: czerwończyk nieparek Lycaena dispar, modraszek teleius Maculinea teleius, modraszek nausitous Maculinea nausithous, pachnica dębowa Osmoderma eremita, przeplatka maturna Euphydryas maturna
- ryby: śliz Barbatula barbatula, minóg strumieniowy Lampetra planeri, minóg rzeczny Lampetra fluviatilis
Asset Publisher
Międzynarodowy Dzień Lasów 2025
Międzynarodowy Dzień Lasów 2025
Tegoroczne obchody Międzynarodowego Dnia Lasów odbywają się pod hasłem „Lasy i żywność”. Hasło to ma podkreślić kluczową rolę lasów w bezpieczeństwie żywnościowym, zapewnieniu człowiekowi żywności i środków niezbędnych do życia.
Lasy zapewniają pożywienie, lekarstwa i środki do życia miliardom ludzi
Ponad pięć miliardów ludzi na całym świecie wykorzystuje produkty leśne do celów spożywczych, medycznych i jako źródło utrzymania. Lasy dostarczają człowiekowi orzechy, owoce, nasiona, korzenie, bulwy, liście, grzyby, miód, dziczyznę. Są one wykorzystywane w diecie ludzi na całym świecie, zapewniając niezbędne składniki odżywcze.
W Lasach Państwowych zbiór owoców leśnych czy grzybów na potrzeby własne jest legalny i nieograniczony. Co nie we wszystkich krajach jest oczywiste. Korzystając z darów lasu mamy pewność, że są one w pełni naturalne i wyrosły bez stosowania sztucznych nawozów i wspomagaczy.
Ponad 2 miliardy ludzi korzysta z drewna przy przygotowaniu posiłków
Drewno stosowane jest od czasów starożytnych i nadal jest powszechnie używane w gospodarstwach wiejskich jako źródło energii do gotowania i przygotowywania jadalnych potraw.
Drewno w Polsce jest naturalnym bogactwem, które jest całkowicie odnawialne. Leśnicy pozyskują drewno w granicach wyznaczonych przez standardy ekologicznej gospodarki, badania naukowe i 10-letnie plany urządzenia lasu, zatwierdzane przez ministra środowiska. Nasze zasoby drewna rosną z roku na rok. Kupując drewno lub produkty z drewna z Lasów Państwowych, mamy pewność, że surowiec został pozyskany w sposób niezagrażający przyrodzie.
Lasy mają kluczowe znaczenie dla rolnictwa
Lasy wspierają rolnictwo. Zapewniają dom zapylaczom, pomagają zachować zdrową glebę, zatrzymują wodę, zapewniają pożywienie i cień dla zwierząt gospodarskich, regulują temperaturę i pełnią funkcję naturalnej bariery chroniącej uprawy przed wiatrem, a także zwiększają opady deszczu, co zaspokaja potrzeby rolnictwa.
Doceniając znaczenie pszczół, leśnicy starają się wspierać owady błonkoskrzydłe. Właściwe zapylenie roślin przyczynia się do utrzymania bioróżnorodności, bardzo ważnej dla prawidłowego funkcjonowania ekosystemów. Pod hasłem „Pszczoły wracają do lasu” Lasy Państwowe prowadzą wiele działań na rzecz pszczół, m.in. wieszają kłody bartne, sadzą krzewy i drzewa miododajne, zakładają łąki kwietne.
Lasy Państwowe od wielu lat realizują szereg bardzo ważnych inicjatyw służących bagnom, mokradłom i terenom podmokłym, jak również ochronie szeroko rozumianych zasobów wodnych w polskich lasach. W ramach projektów małej retencji w ostatnich latach leśnicy zbudowali na zarządzanych przez siebie terenach 9500 polderów, zastawek i progów zwalniających, zatrzymujących wodę w lesie.
Leśnicy postrzegają lasy ekosystemowo, jako swoiste systemy „naczyń połączonych”. Oznacza to nic innego jak to, że lasy to nie tylko drzewa, ale też m.in. rezerwuar zasobów wodnych, tworzących każdorazowo unikalne, leśne mikroklimaty, warunkujący wilgotność siedlisk, a co za tym idzie – kształtujący bogactwo przyrodnicze danego obszaru.
Mięso dzikich zwierząt to źródło białka i mikroelementów
Mięso z dziczyzny jest ważnym źródłem białka dla ludności tubylczej i społeczności wiejskich, szczególnie w regionach tropikalnych. Ponad 3200 gatunków dzikich zwierząt jest wykorzystywanych jako żywność.
Nasze lasy to także bogactwo świata zwierząt. W lasach żyje ok. 60 proc. z 618 gatunków kręgowców występujących w Polsce. Prowadzona przez Lasy Państwowe gospodarka leśna nie przeszkadza zwierzętom, a nasze lasy pełne są zwierzyny. Mięso zwierząt łownych od wieków jest spożywane przez człowieka. Dawniej mięso dzikich zwierząt było głównym mięsem spożywanym zarówno przez ubogich chłopów jak i przez szlachtę. Najważniejsze cechy dziczyzny to wysoka zawartość białka, a niska tłuszczu. Mięso to ma niepowtarzalny smak i aromat.
Lasy a bezpieczeństwo żywnościowe
Lasy przyczyniają się do bezpieczeństwa żywnościowego i zmniejszają ryzyko głodu w czasie kryzysów, takich jak nieudane zbiory czy konflikty międzynarodowe, zapewniając przetrwanie społecznościom w sytuacji, gdy zwykłe źródła pożywienia stają się niedostępne.
80 lat FAO – lasy dla przyszłości
Obchody Międzynarodowego Dnia Lasów 2025 zbiegają się z 80. rocznicą powstania Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Z tej okazji FAO organizuje globalne wydarzenia promujące najlepsze praktyki wspierające zrównoważoną, inkluzywną i odporną przyszłość żywnościową.
Lasy Państwowe prowadząc gospodarkę leśną na niemalże 30% powierzchni naszego kraju, realizują kluczowe działania, by utrzymać bezpieczeństwo żywnościowe.
Międzynarodowy Dzień Lasów w Lasach Państwowych
Lasy Państwowe od ponad 100 lat dbają o trwałość lasu, tak by kolejne pokolenia mogły z tego lasu korzystać. Zarówno pod względem gospodarczym jak i przyrodniczym i społecznym. W tym roku, w którym Lasy państwowe rozpoczynają kolejne stulecie swojej działalności ruszamy z akcją „Lasy na nowe 100-lecie”. W całym kraju odbędą się akcje sadzenia lasów, w których będą brały udział różne grupy społeczne. Chcemy pokazać, że tam gdzie zostały wycięte drzewa nie powstaną zakłady przemysłowe, domy czy pola uprawne. W tym miejscu pojawi się nowe pokolenie lasu, o który będziemy dbać, by w przyszłości mogli z niego korzystać nasi potomkowie.